Malancani z miso-sezamovim sladkim prelivom

Če mi je v kuhinji kaj všeč, so to krasni, enostavni, kratki in okusov (nad)polni recepti. Današnjega pripraviš iz osmih sestavin, večino imaš gotovo že doma.

Malancani, melancani, jajčevci. Jaz jim rečem malancani. Ko sem bila mlajša (in bolj “nepazljiva” pri izbiri zdravih načinov priprave hrane), sem si malancane najraje naredila po maminem receptu – pohane po dunajsko in to z veliko tatarske omake (iz tube, se ve).

Danes malancane največkrat pripravim v pečici, iz njih pa nato naredim krasno arabsko pomako baba ganoush. Tokrat sem se nekoliko poigrala in med iskanjem zanimivih receptov po spletu pa med knjigami prišla do ideje za sladke miso-sezamove malancane. Se sliši čudno? Božanski so!

Še bolj fino pa je, da za recept potrebuješ samo 8 sesatvin. Če jih še nimaš doma, jih najdeš v vseh bolje založenih trgovinah.

Preden se lotimo priprave, stopi do pečice in jo postavi na 200 stopinj.

Tvojih 8

Na kuhinjski pult postavi:

 • 1 malancan (lahko je za eno osebo ali dve, če zraven kot prilogo skuhaš še polnozrnati riž ali kvinojo)
 • 1 jušna žlica kokosovega olja
 • 2 jušni žlici miso
 • 1 jušna žlica riževega kisa
 • 1 čajna žlička javorjevega sirupa
 • 1 jušna žlica tahinija
 • 2 jušni žlici sezamovih semen (jaz navadno zmešam rjava in črna)
 • 1 šopek svežega drobnjaka

In akcija!

Če pečica še ni nastavljena na 200 stopinj, je zdaj zadnja šansa, da ujameš ta “flow”:

 1. Pladenj, na katerega bodo šli malancani, obloži s peki papirjem.
 2. Malancan prereži na pol. Vsako polovico previdno zareži po diagonali, pri tem pa pazi, da z nožem ne zarežeš pregloboko, da ne prebodeš zunanje kože malancana. Rezi naj bodo približno na 1 cm (pomagaš si lahko z ne tako krasnimi fotografijami v galeriji).
 3. Oba dela malancana, ki sta lepo narezana, s premaži s kokosovim oljem. Uporabiš lahko spatulo ali kuhinjski čopič. Nato pladenj z malancani potisneš v pečico in pustiš za 20 – 25 minut.
 4. Medtem ko se malancani pridno pečejo vzemi manjšo skodelico in vanjo zamešaj miso, rižev kis, javorjev sirup in tahini. Vse sestavine fino, res fino, premešaj, da dobiš pasti podobno teksturo.
 5. Na štedilnik postavi ponev in vanjo natresi sezamova semena. Na zmernem ognju in ob rednem mešanju, da se ti ne zažgejo, praži semena 5 do 7 minut, da dobijo krasno barvo. S tem se aktivira tudi olje v semenih, ki bo tvojim malancanom dodali še eno dimenzijo okusov. Sezamova semena nato odstrani in jih preloži v manjšo posodico ali na krožnik, da se ohladijo.
 6. Ko so malancani prijetno rjavo obarvani, jih vzemi iz pečice. Na zgornji del malancan s spatulo ali kuhinjskim čopičem namaži sladko miso pasto. Enakomerno, od roba do roba. Po vrhu nato posuj pražena sezamova semena.
 7. Če imaš žar, lahko zadnji korak zaključiš na vrtu ali balkonu. Malancane položiš na žar za 2 do 4 minute in zapreš pokrov. Če tako kot jaz nimaš žara, stopi do štedilnika, malancana položi v večjo ponev in prižgi zmerni ogenj. Pokrij s pokrovko in pusti 2 do 4 minute.
 8. Vmes na drobno nareži sveži drobnjak, ki ga nato posuješ po malancanih.

Za zraven

Odlično gre skupaj s kuhanim polnozrnatim rižem ali kvinojo, gotovo se lepo poveže tudi s kus kusom. Jaz navadno pojem samo malancan, ker so mi ti miso-sezamovi sladki okusi res noro dobri.

Pa dober tek!