Pravila so zato, da se kršijo

Nikoli nisem bila posebno dobra v kršenju pravil. Sem ena tistih, ki sledijo in vestno upoštevajo pravila, zakone in ostale družbene “kaj je prav in kaj narobe”. No, to je veljalo, dokler nisem začela poučevati joge.

Pravila je treba spoštovati, sivo polje pa je pri nas večje

Preden se lotim današnjega zapisa, naj ponovim stavek, ki sem ga že nekajkrat napisala in stavek, ki ga zelo pogosto izgovorim na naših urah joge. Do joge imam izredno spoštljiv odnos, spoštujem njena pravila in imam veliko spoštovanje do vadbe. Pri meni je joga sinonim za spoštovanje.

Spomnim se svojih prvih jogijskih izkušenj. Navadno so bile to ure, med katerimi ni bilo prostora za komunikacijo, dobro voljo, smeh. Učitelj je enosmerno prenašal svojo uro, učenci na drugi strani pa smo bili tiho in smo mirno ponavljali asane. Ne vedno in povsod, a praksa pri jogi je, da na vadbeni uri ni prostora za komunikacijo, da o kakšnem smehu niti ne govorimo.

Pred nekaj leti je mednarodna jogijska organizacija zapisala pravila jogijskega obnašanja v joga studiih in danes jih bom zapisala tudi tukaj … pripisala bom še, katera pravila pri nas  zavestno kršimo in katerih pravil se držimo.

Osem jogijskih pravil, ki jih spoštujemo in včasih tudi kršimo:

  1. Na uro joge pridem vsaj 10 minut pred začetkom: absolutno drži. To je pomembno predvsem zate, da se v miru preoblečeš, izbereš svojo joga podlogo in se pripraviš na novo vadbeno uro joge. Ko se zgodi, da zamudiš, v prostor, kjer poteka ura, vstopiš tiho, vzameš podlogo in se spet tiho, da s tem ne motiš ostalih učencev, usedeš na svoje izbrano mesto.
  2. Stran s telefoni in ostalimi elektronskimi napravami: tudi to absolutno drži. Vadbena ura je čas, ki si ga vzameš zase, zato preverjanje pošte ali odgovarjanje na klice res ne sodita v uro joge. Nihče, ampak res nihče, ni tako blazno pomemben, da si ene ure na dan ne bi uspel vzeti zase, le zase. In to piše oseba, ki je bila odvisna od telefona. Svet se ne bo ustavil, če boš eno uro nedosegljiv. Fotke tvoje nove krasne asane za Instagram pa lahko naredimo po uri, velja?
  3. Bodi pozoren na to,  koliko prostora zasedeš: drži. Torbe, jakne, čevlji ostanejo v garderobi. Na naših urah poudarjamo, da je manj več, zato se jih udeležuje omejeno število učencev. Vsak učenec ima tako veliko več prostora, kot je to v navadi v tujini, kjer so joga podloge postavljene ena ob drugo. Zato brez skrbi, pravilo, da ne zasedamo preveč prostora, velja, a ga pri naših urah je jemljemo tako “dramatično resno”.
  4. Pazi na svoje vonjave: in s tem nimamo v mislih znojenja, ki je vsekakor del vadbene ure. Odsvetuje se uporabo močnih parfumov. Ker smo pred slabim tednom pri nas okušali različne parfume, bom temu pravilu prikimala in si ga tudi sama (spet) zapisala za uho.
  5. Ne pogovarjaj se z osebo na sosednji joga podlogi: to NE DRŽI. No, seveda je pametno razbrati, ali tvoj sosed ali soseda želi sodelovati v pogovoru. Če vidiš, da je osebi neprijetno, da odgovarja s kratkimi, enobesednimi stavki, potem prenehaj. Absolutno ne spodbujam debate skozi vadbeno uro. Konec koncev se na uro joge pride zaradi drugih razlogov. Pri nas se je oblikovala izredno simpatična skupina, ki redno hodi na ure joge in moram priznati, da imamo res fine debate … kakšen dan krajše, spet drugi daljše. Do danes še nikomur nisem rekla, da ne sme govoriti. Ni bilo potrebe po tem.
  6. Previdno s postavljanjem vprašanj učitelju: hmm … absolutno NE DRŽI. Seveda je krasno, če se kakšna bolj zapletena vprašanja ali vprašanja, ki so bolj “osebne” narave, vpraša pred ali po uri joge. Svojo vlogo učiteljice vidim prav v tem, da sem dostopna in da nikomur, ki pride na mojo uro joge, ne dam občutka, da me ne sme vprašati po tem, kar ga zanima. Še posebej, če se vprašanje dotika izvajanja določene asane. Moja vloga je tudi, da pravilno ocenim, ali gre za tip vprašanja, ki bi utegnil zanimati ostale vadeče, ali pa prosim, da se o tem pomenimo po uri. Easy peasy.
  7. Pravilno ležanje v savasani: hmm … nekateri učitelji oziroma slogi joge predpisujejo, kako se morajo vadeči uleči v končni položaj savasane. To predvsem pomeni, ali so z nogami obrnjeni proti ali stran od učitelja. Nekateri učitelji položaj, ko se vadeči z nogami proti njim uleže v savasano, vidijo kot nespoštovanje njihove vloge. Pri nas se vadeči vedno uležejo tako, da so z nogami obrnjeni proti meni. In s tem nimam nobenih težav. Predvsem se mi zdi pomembno, da je vsakemu med zadnjim sproščanjem udobno.
  8. Za seboj počistimo: DRŽI. Pri nas imamo na voljo krasne joga podloge iz Manduke in prav vsak po koncu ure svojo podlogo počisti, obriše, zloži in jo postavi na svoje mesto. Gostujemo v krasnem No stress centru in prav je, da spoštujemo tudi njihova pravila obnašanja. Tako se ob vhodu sezujemo in izberemo copatke, če uporabimo kozarce ali skodelice, jih po uporabi v kuhinji operemo, joga podloge po uporabi počistimo in vrnemo na svoje mesto. Tako vsi skrbimo, da center ostane čist za vse, ki pridejo za nami.

Želim si, da med HIVE urami dinamične joge spoštujemo jogijska pravila, hkrati pa naj ure ostanejo zabavne in polne smeha.

Prav vsi imamo v svojem življenju veliko obveznosti, pogosto smo živčni, napeti in v strahu … zato se mi zdi izredno pomembno, da je čas, ki si ga vzamemo zase, zabaven, poln smeha in dobre volje. In verjamem, da s tem ne zarežemo v spoštljiv odnos, ki ga imamo do joge.

Se strinjate?

Skoči na naš urnik in se nam pridruži. Fajn se imamo!